Beruchte rechtszaak | Liefdesbrief
   
   
 
 
 
 
 
Transcription
Mijn hart allerliefsten en getrouwe mikgelief Ik maak u in t kort bekend, dat ik so seer cha- grijn ben, uijt oorsaak, dat ik het geluk niet hebbe gehad van u te sien, en ik geloof dat het de reden is geweest, dat gij U niet hebt laten sien, terwijl gij so chagrijn zijt. Ik bidde u om gods will, maakt dog mijn hart so swaar niet, en laat om de liefde Gods geen groot chagrijn merken voor de menschen anders sult gij U in verdag brengen. Liefste engel, ik hope morgen het geluk te hebben U omtrent 6 uur mondeling te spreken. Voor de rest bid ik u nog eens, dat gij u chagrijn, die u dog niet helpt wilt aan een kant zetten, en hebt dat vertrouwen tot mij dat ik u in eeuwigheijd niet sal verlaten, maar ik sluite en kusse nog honderd duisendmaal en blijve Mijn getrouwe allerliefste mikgelief getrouw en overanderlijk tot in den doot Kind lief, ik bidde u nog eens dat gij morge te 6 uur komt adieu mikge, slaap wel

In Nijmegen werd in december 1712 een lijk uit de Waal gevist: niet van zomaar iemand, maar van de vooraanstaande procureur Huibert Cock, de echtgenoot van Anna Maria Vonk. Grote vraag is of Anna Maria's minnaar schuldig is aan de moord en of zijzelf medeplichtig is. Luitenant Behr, Anna Maria's minnaar, werd uiteindelijk veroordeeld voor de moord en onder massale belangstelling geradbraakt op de Grote Markt. Ook Anna Maria krijgt de doodstraf. Dat er in het onderzoek naar de moord flink tekort is geschoten, is wel duidelijk. Er werden bijna geen getuigen gehoord en eigenlijk waren de rechters alleen maar uit op een bekentenis. Ze hadden een stapel liefdesbrieven in handen gekregen, die Behr naar Anna Maria stuurde. Daarin stelde hij zich op als een zeer obsessieve, verliefde minnaar die voor haar tot alles bereid was. Op basis daarvan gingen de rechters er al vanuit dat Behr sowieso schuldig was. De met bloed ondertekende verklaring vormt het sluitstuk van een van de beruchtste rechtszaken uit de geschiedenis van Nijmegen. Tot op de dag van vandaag blijft de schuldvraag tot de verbeelding spreken. Wie was schuldig aan deze moord? Was het de eigenzinnige luitenant Behr, of toch zijn beste vriend, die spoorloos verdween na de nacht van de moord?

Datering: 1712
Collectie: 3 Rechterlijk Archief der Stad Nijmegen 1410 - 1811
Nummer: 986
Link: http://studiezaal.nijmegen.nl/ran/_detail.aspx?xmldescid=2133027671
Heb je een opmerking over deze bron of een suggestie voor een nieuwe bron, onderwerp of thema? Laat het ons weten via hetarchief@nijmegen.nl.
  Onderdeel van thema's

Geschiedenislokaal024

Liefdesbrief

Omschrijving

Datering: 1712
Collectie: 3 Rechterlijk Archief der Stad Nijmegen 1410 - 1811
Nummer: 986
Link: http://studiezaal.nijmegen.nl/ran/_detail.aspx?xmldescid=2133027671