Briefkaart aan weduwe van NSB'er | achterkant
   
   
 
 
 
 
 
Transcription
moet uit de wereld geruimd worden. Ik feli- citeer je met zijn overlijden. Voor dergelijke beestmenschen is hier geen plaats. Nog een korte tijd en al dat tuig wordt van kant gemaakt.

Anton van Dijk was als overtuigd nationaal-socialist lid van de NSB en van de Germaanse SS. Hij werkte dus samen met de Duitsers (collaboratie). 
Van Dijk wordt in september 1941 benoemd tot commissaris van de politie te Nijmegen. Onder zijn leiding groeit de politie in Nijmegen uit tot een belangrijk instrument in de handen van de Duitsers om de maatregelen van de bezetter uit te voeren. Hij treedt meedogenloos op tegen acties van verzet en geeft leiding aan razzia’s waarbij Nijmeegse joden worden opgepakt en gedeporteerd. Van Dijk wordt op 8 juli 1943 op klaarlichte dag neergeschoten in de Hertogstraat door Henk Romeijn, een Drunense verzetsman. Dit is een anonieme briefkaart gericht aan de weduwe van Anton van Dijk. 

Datering: 09-1943
Collectie: 579 Tweede Wereldoorlog Nijmegen
Nummer: 342
Link: http://studiezaal.nijmegen.nl/ran/_detail.aspx?xmldescid=2126874866
Heb je een opmerking over deze bron of een suggestie voor een nieuwe bron, onderwerp of thema? Laat het ons weten via hetarchief@nijmegen.nl.
  Gerelateerde bronnen

Geschiedenislokaal024

achterkant

Omschrijving

De anonieme briefkaart is gericht aan de weduwe van Van Dijk en schrijft: 'nog een korte tijd en al dat tuig wordt van kant gemaakt'. 

Datering: 09-1943
Collectie: 579 Tweede Wereldoorlog Nijmegen
Nummer: 342
Link: http://studiezaal.nijmegen.nl/ran/_detail.aspx?xmldescid=2126874866